Fijne school zonder pesten

Wij zijn een KiVa school 

"We leren op een spelende manier wat het verschil is tussen pesten en plagen"

(leerling groep 6)

 

KiVa is een Fins woord en betekent leuk of fijn. Het is ook een afkorting voor de Finse zin: Leuke school zonder pesten. Iedere school wil graag een school zijn waar niemand buiten de boot valt of wordt gepest. Op onze school proberen we daar iedere dag met elkaar aan te werken.                                                                                                                                                                     

Wat is Kiva?

KiVa is een schoolbreed, preventief, universeel antipestprogramma. KiVa is ontwikkeld aan de Universiteit van Turku, Finland. Het is gebaseerd op jaren van onderzoek. De leerkrachten krijgen cursussen aangeboden om het programma zo goed mogelijk in de praktijk te brengen.                                                                               

Hoe geven wij vorm aan KIVA?

In elke groep worden wekelijks KiVa-lessen gegeven over thema’s zoals groepsdruk, communicatie, respect en (het herkennen, oplossen en voorkomen van) pesten. In de lessen wordt gewerkt aan de kennis, vaardigheden en houding van leerlingen ten aanzien van pesten. Met de lessen werken we aan een positieve groepsvorming en een veilige leeromgeving. Leerlingen en leerkrachten krijgen inzicht in de rol van de groep bij het in stand houden van pesten en andere groepsproblemen. De lessen zijn goed opgebouwd en hebben aantrekkelijke werkvormen, zoals oefeningen, discussies, groepswerk, en rollenspellen.

Ook vanuit de methode Trefwoord, die wij gebruiken bij de dagopening, wordt dagelijks aandacht besteed aan wie jij bent, en wat jou rol in een groep is. We proberen de kinderen uit te dagen hierover na te denken, en vanuit de Bijbelse verhalen, te reflecteren op zichzelf.